Kategoria: informacja gastronomia
Chleb bananowy, z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Jest w miarę prosty do wypieczenia. Cudownie smakuje.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Waga: 820 g ciasta
Zawartość kcal: 260 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska
3 duże banany, mogą być przejrzałe - 1,5 szklanki pulpy, po rozgnieceniu około 350 g
1,5 szklanki mąki pszennej -
1/3 kostki masła - około 70 g
0,5 szklanki cukru - około 130 g
1 duże jajko
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Rozgniatamy przygotowane banany. Można to zrobić widelcem. Nie ma potrzeby robić to dokładnie. Większe kawałki w cieście doskonale wyglądają.
70 gramów masła roztapiamy i lekko ciepłe przelewamy do miski i dodajemy rozgniecione banany.
Do osobnej miseczki wbijamy jedno duże jajko, dodając połowę szklanki drobnego cukru. Roztrzepujemy je dokładnie widelcem. Użycie miksera wydaje się zbędne. Jeżeli go użyjemy, miksujemy do momentu, aż powstanie puszysta, jasna piana. Zaletą jest to, że ciasto wyrośnie wyższe.
W kolejnym kroku roztrzepane jajka z cukrem dodajemy do bananów z masłem i mieszamy.
Mąkę przesiewamy do kolejnej miski. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczką sody oczyszczonej.
Po wymieszaniu dodajemy do składników mokrych i łyżką lub szpatułką mieszamy ciasto.
Powinno powstać bardziej gęste od konsystencji budyniu.
Przekładamy ciasto do foremki pokrytej od środka resztkami masła i tartą bułką.
Jeżeli mamy dodatkowy owoc, możemy go rozdrobnić i położyć przed pieczeniem na wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę z ciastem umieszczamy na środkowej półce. Przyjmujemy opcję pieczenia góra/dół. Ciasto pieczemy 55-60 minut. Można już po około 50 minutach sprawdzić, czy może ciasto jest już upieczone. Delikatnie wbijamy w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że proces pieczenie jest ukończony. Przy mokrym kontynuujemy.
Po upieczeniu studzimy piekarnik. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika. Potem z foremki i zostawiamy do przestudzenia.
Według smaku lub gustu możemy posypać chlebek cukrem pudrem lub polać po wierzchu polewą. Zwróćmy uwagę, by robić to z umiarem, gdyż sam chleb jest dość słodkim ciastem.
Wyświetlenia: 543