informacja.info.pl

Informacja bankowa

Informacja operatorzy

Informacja producenci

Informacja urzędy

Informacja usługi

Transport informacja

Informacja medyczna

Informacja handlowa

Informacja media

Informacja gastronomia

Informacja turystyczna

Pozostałe
Jak upiec chleb bananowy

Jak upiec chleb bananowy


Kategoria: informacja gastronomia


Chleb bananowy

Chleb bananowy, z pewnością przypadnie wszystkim do gustu. Jest w miarę prosty do wypieczenia. Cudownie smakuje.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 1 godzina

Waga: 820 g ciasta

Zawartość kcal: 260 w 100 g ciasta

Dieta: wegetariańska

Składniki:

3 duże banany, mogą być przejrzałe - 1,5 szklanki pulpy,  po rozgnieceniu około 350 g

1,5 szklanki mąki pszennej  -

1/3 kostki masła - około 70 g

0,5 szklanki cukru - około 130 g

1 duże jajko

łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

Ciasto bananowe

Rozgniatamy przygotowane  banany. Można to zrobić widelcem. Nie ma potrzeby robić to dokładnie. Większe kawałki w cieście doskonale wyglądają.

70 gramów masła roztapiamy i lekko ciepłe przelewamy do miski i dodajemy rozgniecione banany.

Do osobnej miseczki wbijamy jedno duże jajko, dodając połowę szklanki drobnego cukru. Roztrzepujemy je dokładnie widelcem. Użycie miksera wydaje się zbędne. Jeżeli go użyjemy, miksujemy do momentu, aż powstanie puszysta, jasna piana. Zaletą jest to, że ciasto wyrośnie wyższe.

W kolejnym kroku  roztrzepane jajka z cukrem dodajemy  do bananów z masłem i mieszamy.

Mąkę przesiewamy do kolejnej miski. Dodajemy szczyptę soli i łyżeczką sody oczyszczonej.

Po wymieszaniu dodajemy do składników mokrych i łyżką lub szpatułką mieszamy ciasto.

Powinno powstać bardziej gęste od konsystencji budyniu.

Przekładamy ciasto  do foremki  pokrytej od środka resztkami masła i tartą bułką.

Jeżeli mamy dodatkowy owoc, możemy go rozdrobnić i położyć  przed pieczeniem na wierzchu.  

Pieczenie

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę z ciastem umieszczamy na środkowej półce. Przyjmujemy opcję pieczenia góra/dół. Ciasto pieczemy  55-60 minut. Można już po około 50 minutach sprawdzić, czy może ciasto jest już upieczone. Delikatnie wbijamy w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że proces pieczenie jest ukończony. Przy mokrym kontynuujemy.  

Po upieczeniu studzimy piekarnik.  Po 10 minutach wyjmujemy ciasto z piekarnika. Potem z foremki i zostawiamy do przestudzenia.  

Wykończenie

Według smaku lub gustu możemy posypać chlebek cukrem pudrem lub polać po wierzchu polewą. Zwróćmy uwagę, by robić to z umiarem, gdyż sam chleb jest dość  słodkim ciastem.

 

 

 

 


Wyświetlenia: 164

    Top informacja gastronomia

  1. Kurczak po seczuańsku co to
  2. Jak zrobić chleb bananowy
  3. Co zrobić z żółtek jajek po bezie
  4. Jak zrobić naleśniki?
  5. Ciasto filo gdzie kupić
  6. Jak jeść pałeczkami?
  7. Jak zrobić lukier?
  8. Jak ugotować bób?
  9. Jak zrobić majonez?
  10. Jak zrobić sushi?
  11. Jak zrobić sos czosnkowy?
  12. Omlet przepis
  13. Jak zrobić kruszonkę?



informacja.info.pl


Regulamin
Polityka prywatności
Kontakt

263
Danych w bazie


59607
Poinformowanych użytkowników


89074
Wyświetleń strony

2022 Copyright © informacja.info.pl