Kategoria: informacja gastronomia
Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego? Jak zrobić chrupiącą kruszonkę? Jak zrobić kruszonkę żeby nie była twarda? Szybki sposób na kruszonkę.
Kruszonka do ciasta jest idealnym dodatkiem do wielu wypieków. Są to grudki o różnej wielkości, które po upieczeniu są przepyszne. Do wykonania kruszonki do ciastka potrzebne będą wyłącznie trzy składniki, jakimi są sto gramów zimnego masła, sto osiemdziesiąt gramów mąki pszennej, a także sto gramów cukru białego lub trzcinowego w zależności od upodobań.
Pierwszym krokiem do tego, jak zrobić kruszonkę do ciasta jest przygotowanie miski, do której należy wsypać mąkę, cukier oraz zimne masło. Warto pamiętać, że koniecznie musi być ono zimne. Palcami należy mieszać, a także rozcierać wszystkie składniki do momentu aż zaczną powstawać małe grudki ciasta.
Następnie na stolnicę trzeba wsypać mąkę, cukier oraz dodać zimne masło. Wszystkie składniki należy siekać nożem aż zaczną się powoli łączyć ze sobą i powstanie prawdziwa kruszonka. Korzystając w miksera przez kilka sekund należy zmiksować składniki. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ powstaną wtedy wielkie zlepy ciasta.
Wiele osób zastanawia się jak zrobić kruszonkę żeby nie była twarda. Przyczyn twardej kruszonki może być wiele. Należą do nich między innymi wbijanie całych jajek, zamiast samych żółtek, zbyt mała ilość masła, zbyt duża ilość mąki, za wysoka temperatura masła lub za długie wyrabianie ciasta.
Przepis na to, jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego jest bardzo łatwy do wykonania. Do jej przygotowania potrzebne są trzy składniki a dokładnie mąka cukier oraz masło. Aby wykonać kruszonkę, najlepiej jest użyć mąki pszennej lub tortowej, świetnie sprawdzić się może również mąka orkiszowa. Jeśli chodzi o cukier to można wybrać pomiędzy białym a trzcinowym. W przypadku masła roślinnego istnieje możliwość zastąpienia go margaryną oraz olejem kokosowym.
Aby wykonać kruszonkę do ciasta drożdżowego, należy wszystkie składniki umieścić w misce, a następnie ugniatać je palcami przez kilka minut. Warto wiedzieć, że gotową kruszonkę należy umieścić w szczelnym pojemniku oraz przechowywać w lodówce. Kruszonka w lodówce może zostać maksymalnie kilka dni. Istnieje również możliwość jej zamrożenia.
Istnieje pewien kulinarny trik na to, jak zrobić chrupiącą kruszonkę. W misce należy wymieszać mąkę z cukrem. Następnie trzeba rozpuścić masło i zalać nim mąkę z cukrem jednocześnie mieszając wszystko łyżką. Wszystkie składniki należy mieszać do momentu aż nie będzie widać oddzielnej mąki. Gotowa kruszonka powinna zostać schowana do lodówki na piętnaście minut. Na koniec ciasto należy posypać kruszonką, rozgniatając ją rękami na drobne grudki.
Wyświetlenia: 334