Kategoria: informacja gastronomia
Jak zrobić majonez domowy? Jak zrobić majonez bez jajek? Domowy majonez light. Majonez z tofu. Jak szybko zrobić majonez? Majonez bez musztardy.
Wiele osób nie wie, jak zrobić majonez domowy, a tak naprawdę jest to niesamowicie proste. Do wykonania potrzebne będą wyłącznie jajka, olej, musztarda, ocet lub sok z cytryny i troszkę cukru.
Na półtorej szklanki oleju należy użyć dwa żółtka z jajek o średniej wielkości. Pierwszym krokiem jest umieszczenie w misce dwóch żółtek, jednej łyżki musztardy, a także jednej łyżki soku z cytryny lub limonki. Można również dodać całe jajo, dzięki temu majonez będzie jaśniejszy oraz bardziej puszysty. Całość należy dokładnie wymieszać oraz dodać szczyptę soli. Na samym końcu trzeba dodać olej roślinny.
Majonez można ubijać za pomocą blendera lub miksera. Kiedy masa zacznie gęstnieć, bardzo powoli trzeba dolewać do niej olej. Zwolennicy ostrych smaków mogą bez problemu wrzucić do majonezu tarty czosnek. Należy wiedzieć, że domowy majonez może stać w lodówce od dziesięciu do czternastu dni. Warto pamiętać, że przy wykonywaniu majonezu bardzo ważne jest to, aby składniki miały taka samą temperaturę.
Osoby, które są na diecie, powinny koniecznie wiedzieć, jak zrobić majonez domowy light. Do jego przygotowania potrzebne będzie jedno białko, trzy łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, jedna czwarta łyżeczki soli, jedna czwarta łyżeczki ostrej musztardy oraz jedna czwarta łyżeczki oleju rzepakowego.
Domowy majonez light przygotowuje się bardzo szybko. Każda osoba, która nie ma doświadczenia w gastronomii bez problemu będzie mogła samodzielnie to wykonać. Wszystkie składniki można umieścić w pojemniku blendera i zmiksować. Można również użyć zwykłego miksera. Gotowy majonez należy przełożyć do innego naczynia oraz włożyć do lodówki.
Istnieje również możliwość wykonania domowego majonezu light bez jajek. W tym celu trzeba przygotować jedną szklankę mleka dwuprocentowego, cztery łyżki mąki kukurydzianej, dwie łyżki oleju rzepakowego, dwie łyżki cukru, jedną czwartą łyżeczki musztardy, jedną czwartą łyżeczki pieprzu, a także jedną czwartą łyżeczki soli.
Przygotowanie domowego majonezu light bez jajek jest bardzo łatwe. Do małej miseczki należy wsypać mąkę oraz dodać jedną czwartą szklanki mleka. Wszytko, należy dokładnie wymieszać, aby nie zostały żadne grudki. Mleko, które zostało trzeba podgrzać oraz dodać do niego mieszankę mąki i mleka. Wszystko razem powinno się gotować do momentu aż zgęstnieje. Na koniec trzeba dodać wszystkie pozostałe składniki oraz wymieszać. Domowy majonez light można przechowywać w lodówce nie dłużej niż dziesięć dni.
Często w wyszukiwarkę zostaje wpisywana fraza jak zrobić wegański majonez. Czy jest to w ogóle możliwe? Wegański majonez naprawdę istnieje. Aby go wykonać, należy przygotować takie składniki jak dwieście mililitrów mleka sojowego, około pięćset mililitrów oleju, dwie czubate łyżki musztardy, pięć łyżek octu, jedną łyżkę soli kala namak, jedną łyżkę syropu z agawy, a także jedną trzecią łyżki pieprzu czarnego mielonego.
Majonez wegański można przygotować korzystając z blendera, malaksera oraz miksera. w przypadku miksera do miski należy wlać mleko oraz dodać ocet, pieprz, musztardę, cukier, sól oraz wszystko zmiksować. Następnie cienkim strumieniem należy dolać olej. Jeśli majonez wyjdzie zbyt gęsty można dolać troszkę gorącej wody, a gdy wyjdzie za rzadki należy dolać do niego więcej oleju. Majonez wegański można trzymać w lodówce wiele dni, ponieważ nie zawiera on jajek, które szybko się psują.
Bardzo ciekawy jest przepis dotyczący tego, jak zrobić majonez z tofu. Warto wiedzieć, że majonez z tofu jest bardzo łatwy do zrobienia. Jedynym problemem może być zakup aksamitnego tofu, ale można to zrealizować przez internet lub nabyć w sklepie ekologicznym. Wykonanie majonezu z tofu nie jest najtańsze, ale na pewno jest on wart swojej ceny.
Do przygotowania majonezu z tofu potrzebne będą jedna kostka serka tofu aksamitnego, trzysta mililitrów oleju, dwie łyżeczki octu winnego, jedna łyżka słodu kukurydzianego, a także dwie łyżeczki soli.
Pierwszym krokiem do wykonania majonezu z tofu jest przygotowanie miski z płaskim dnem. Do niej należy włożyć tofu, ocet, słód kukurydziany oraz sól. Wszystkie składniki trzeba zmiksować dodając powoli olej do momentu aż zostanie uzyskana oczekiwana konsystencja. Gotowy majonez należy przełożyć do słoika i trzymać tak długo, jak zwykły majonez, czyli do dziesięciu dni.
Wyświetlenia: 429