Kategoria: informacja gastronomia
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem? Jak zrobić naleśniki z serem? Przepis na naleśniki po meksykańsku, puszyste naleśniki. Nadzienie do naleśników.
Naleśniki to bardzo proste do wykonania danie. Można je przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Osoby, które chcą się dowiedzieć, jak zrobić naleśniki z serem otrzymają tutaj odpowiedź. Należy w tym celu przygotować jedną szklankę mąki pszennej, jedną łyżkę cukru, szczyptę soli, jedną szklankę mleka, trzy czwarte szklanki wody mineralnej, dwa jajka, cztery łyżki oleju roślinnego, czterysta pięćdziesiąt gram tłustego twarogu, dwie łyżki cukru pudru oraz jedną łyżkę cukru waniliowego. Pierwszym krokiem jest wsypanie do miski mąki, cukru oraz soli. Należy również wlać wodę i mleko, a następnie zmiksować składniki na gładkie ciasto. Po dodaniu jajek ciasto zmiksować ponowie oraz odstawić na piętnaście minut lub na czas przygotowania nadzienia.
W celu przygotowania nadzienia do naleśników z serem należy przełożyć do miski twaróg oraz dodać cukier puder i cukier waniliowy. Składniki koniecznie trzeba rozgnieść widelcem oraz wymieszać. Posmarowane nadzieniem naleśniki można złożyć w trójkąt lub ruloniki w zależności od upodobania oraz podgrzewać na patelni. Gotowe danie może zostać podane z owocami, cukrem pudrem czy syropem klonowym.
Każdy na pewno jest zainteresowany tym, jak się robi puszyste naleśniki. Można je uzyskać poprzez dodanie do ciasta ubitej piany. Istnieje możliwość usmażenia grubszych lub cieńszych naleśników w zależności od tego, co kto lubi. Aby zrobić puszyste naleśniki, należy przygotować sto pięćdziesiąt gram mąki pszennej, jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, szczyptę soli, dwa jajka, trzysta pięćdziesiąt mililitrów mleka, jedną łyżkę cukru waniliowego oraz olej rzepakowy. Pierwszym krokiem przygotowywania puszystych naleśników jest oddzielenie żółtka od białek. Następnie do miski trzeba wsypać mąkę, budyń w proszku oraz cukier waniliowy. Później należy dodać żółtka oraz wlewać mleko jednocześnie energicznie mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek.
Kolejnym krokiem jest ubicie białek z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Należy ją delikatnie wmieszać do ciasta naleśnikowego za pomocą szpatułki. Następnie trzeba rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilością oleju. Ciasto należy nalać chochelką na środek patelni oraz poruszając nią, aby rozprowadziło się po całej jej powierzchni. Smażyć naleśniki trzeba tak długo, aż od spodu zaczną się rumienić. Za pomocą łopatki należy przewracać je na drugą stronę. Gotowe naleśniki należy podawać według własnego uznania.
Aby zrobić idealne naleśniki ze szpinakiem i fetą należy wiedzieć, że przygotowane ciasto powinno poczekać około trzydziestu minut. Bardzo ważną rolę odgrywa również dobrze dobrana proporcja mąki, mleka oraz jajek. Konsystencja ciasta na naleśniki ze szpinakiem powinna być rzadka. Sprawi to, że ciasto bez większego problemu rozprowadzi się na patelni.
W celu wykonania ciasta na naleśniki ze szpinakiem należy przygotować dwa jajka, półtorej szklanki mąki pszennej, jedną szklankę mleka, szczyptę soli, niepełną szklankę wody gazowanej, a także jedną łyżkę oleju rzepakowego. Do miski należy wsypać składniki oraz dokładnie zmiksować. Przygotowane ciasto trzeba odstawić na trzydzieści minut. Po tym czasie należy rozrzedzić je gazowaną wodą oraz wymieszać. Naleśniki należy smażyć po obu stronach, aż uzyskają złoty kolor.
Do wykonania farszu na naleśniki ze szpinakiem potrzebne będą czterysta pięćdziesiąt gram mrożonego szpinaku, jedna łyżka oliwy, jeden ząbek czosnku, dwieście gram sera feta oraz jedna łyżka oleju rzepakowego. Patelnię należy rozgrzać oraz wlać na nią łyżkę oliwy. Następnie dodać ząbek czosnku oraz rozmrożony szpinak. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw do smaku i ostudzenie go na sicie. Fetę należy rozgnieść widelcem oraz przyprawić i wymieszać ze szpinakiem. Przygotowany farsz można nakładać na naleśniki.
Dobrym pomysłem na obiad są naleśniki po meksykańsku zapiekane w piekarniku. Przepis na ich wykonanie jest bardzo prosty. Każdy jest je w stanie bez problemu zrobić. Aby wykonać ciasto na naleśniki po meksykańsku, należy przygotować dwie i pół szklanki mąki pszennej, jedną szklankę mleka, półtorej szklanki wody, cztery nieduże jajka, cztery łyżki oleju roślinnego oraz szczyptę cukru i soli. Składniki na farsz do naleśników po meksykańsku to osiemset gram mielonego mięsa wieprzowego, dwie cebule, sześć ząbków czosnku, pomidor, pół papryki, puszka kukurydzy konserwowej, trzy łyżki koncentratu pomidorowego, tarty ser, trzy łyżki oleju, puszka pomidorów krojonych oraz natka pietruszki.
Aby wykonać ciasto na naleśniki po meksykańsku, należy do dużej miski wsypać mąkę pszenną, zbić jajka oraz wlać półtorej szklanki ciepłej wody i jedną szklankę ciepłego mleka. Koniecznie trzeba dosypać również szczyptę cukru oraz soli. Całość należy dokładnie zmiksować. Na koniec wlać cztery łyżki olej. Ciasto można odstawić na dziesięć minut, aby lekko zgęstniało. Na nagrzaną patelnię należy nakładać odpowiednie porcje ciasta przy użyciu chochli. Po upłynięciu minuty należy przewrócić placek na drugą stronę.
Farsz na naleśniki po meksykańsku również jest łatwy do wykonania. Do zmielonego mięsa należy dodać dwie płaskie łyżki słodkiej papryki, jedną łyżeczkę oregano, pół łyżeczki pieprzu oraz kminku. Wszystko należy dokładnie wymieszać. Na patelnie trzeba wlać trzy łyżki oleju oraz podsmażyć cebulę przez około dziesięć minut. Kolejnym krokiem jest dodanie czosnku oraz połowę czerwonej papryki. Następnie należy dodać mięso z przyprawami i smażyć wszystko przez piętnaście minut. Po podsmażeniu składników trzeba dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego, posiekanego pomidora oraz puszkę kukurydzy konserwowej i czerwonej fasoli bez zalewy. Gdy farsz będzie gotowy można dodać do niego starty żółty ser.
Farsz należy nałożyć na naleśniki oraz zwinąć w rulonik. Całość włożyć do piekarnika i lekko zapiec w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni. Naleśniki po meksykańsku można podawać wraz ze świeżymi ziołami.
Wyświetlenia: 745