Kategoria: informacja gastronomia
Jak zrobić sos czosnkowy bez majonezu? Jak zrobić sos czosnkowy ze śmietany? Jak zrobić dobry sos czosnkowy? Sos czosnkowy do pizzy, do nugetsów.
Idealnym dodatkiem do wielu dań oraz przekąsek jest sos czosnkowy. Przepis dotyczący tego, jak zrobić sos czosnkowy powinien być dobrze znany każdemu.
Do wykonania sosu czosnkowego należy przygotować dwa ząbki czosnku, pół szklanki jogurtu naturalnego, cztery łyżki majonezu, jedną czwartą łyżeczki soli, a także szczyptę pieprzu.
Na pytanie, jak zrobić dobry sos czosnkowy odpowiedź jest bardzo prosta. Na początek należy pamiętać, że w przypadku chęci otrzymania łagodnego sosu czosnkowego trzeba dodać jeden ząbek czosnku. Osoby, które wolą bardziej intensywne smaki mogą zdecydować się na większą ilość ząbków.
Czosnek powinien zostać obrany oraz przeciśnięty przez praskę. Odpowiednio czosnek trzeba wsypać do miseczki oraz dodać do niego pół szklanki jogurtu naturalnego, a także sól i dokładnie wymieszać. Całość należy odstawić na kilka minut. Kolejnym krokiem jest dodanie czterech łyżek majonezu. Na koniec gotowy sos czosnkowy trzeba doprawić do smaku według uznania. Można dodać siekane zioła lub wcisnąć do niego sok z cytryny czy limonki.
Istnieje również przepis na to, jak zrobić sos czosnkowy ze śmietany. Do jego przygotowania potrzebne będą jedna śmietana osiemnastoprocentowa, trzy ząbki czosnku, jedna łyżeczka cukru, dwie łyżki majonezu, sól, pieprz, bazylia oraz oregano.
Aby przygotować sos czosnkowy na śmietanie, należy najpierw przecisnąć przez praskę czosnek oraz drobno go posiekać. Śmietanę trzeba przelać do miseczki oraz dodać do niej czosnek i majonez. Całość należy dokładnie wymieszać oraz przyprawić ziołami. Na koniec w zależności od upodobań c przygotowany sos można doprawić solą, pieprzem oraz cukrem.
Niektóre osoby, chcą wiedzieć, jak zrobić sos czosnkowy bez majonezu. W tym celu należy przygotować sto trzydzieści mililitrów gęstego jogurtu naturalnego, dwa ząbki czosnku, jedną łyżkę soku z cytryny, jedną łyżkę zimnej wody, jedną łyżkę oliwy z oliwek, świeżą bazylię, sól, a także pieprz.
Przygotowanie sosu czosnkowego bez majonezu jest bardzo łatwe. Na początek należy zetrzeć czosnek. Do miseczki trzeba wlać jogurt i wsypać do niego czosnek wraz z posiekanymi ziołami. Kolejnym krokiem jest dodanie wody, soku z cytryny oraz oliwy z oliwek. Całość należy dokładnie wymieszać i odpowiednio doprawić do smaku.
Wyświetlenia: 414