Kategoria: informacja gastronomia
Co to jest sushi? Jak zrobi膰 domowe sushi krok po kroku? Odwr贸cone sushi jak zrobi膰? Jak zrobi膰 sushi futomaki oraz maki? Sushi uromaki, dodatki.
Niekt贸rzy nie wiedz膮 co to jest sushi. Sushi jest najbardziej popularnym daniem japo艅skim. G艂贸wnym sk艂adnikiem sushi jest gotowany, zaprawiony octem ry偶owym ryz. Do sushi dodaje si臋 r贸偶ne sk艂adniki. G艂贸wnie nale偶膮 do nich ryby, a tak偶e r贸偶ne owoce morza. Niekt贸re osoby zamiast ryb wybieraj膮 warzywa oraz tofu.
Najpopularniejsze rodzaje sushi to nigiri oraz maki. Nigiri wykonuje si臋 poprzez formowanie ry偶u w owalny paluszek. Je艣li chodzi o maki to jest to rodzaj zawijanego sushi w formie wa艂k贸w zamkni臋ty od zewn膮trz algami morskimi.
Na pewno ka偶da osoba chce wiedzie膰, jak zrobi膰 domowe sushi. W przypadku ch臋ci wykonania tego dania nikt nie b臋dzie mia艂 problemu z tym, aby zdoby膰 wszystkie sk艂adniki, kt贸re s膮 niezb臋dne do przygotowania dania. G艂贸wne sk艂adniki, potrzebne do tego, 偶eby wykona膰 domowe sushi to ry偶, li艣cie nori, marynowany imbir, pasta wasabi, sos sojowy, a tak偶e ocet ry偶owy. Je艣li chodzi o dodatki to mo偶na je wybra膰 w zale偶no艣ci od upodoba艅. Mo偶na wybra膰 ryby, warzywa, owoce morza, czy tofu.
Jak zrobi膰 sushi w domu krok po kroku? Na pocz膮tku nale偶y ugotowa膰 ry偶. Trzeba obowi膮zkowo pami臋ta膰, 偶e ry偶u do wykonania sushi nie da si臋 zlepi膰 bez odpowiedniego przygotowania. Po pierwsze nale偶y go koniecznie zala膰 zimn膮 wod膮 oraz dok艂adnie op艂uka膰. Ca艂y proces trzeba wykonanie kilka razy do momentu a偶 wyp艂ukiwana woda stanie si臋 przejrzysta. Nast臋pnie nale偶y dok艂adnie ods膮czy膰 ry偶 wykorzystuj膮c w tym celu sitko oraz prze艂o偶y膰 go do garnka. Ry偶 trzeba zala膰 wod膮 oraz odstawi膰 na oko艂o pi臋tna艣cie minut. Przykryty garnek z ry偶em nale偶y po艂o偶y膰 na kuchence i zaczeka膰 a偶 woda zacznie wrze膰. Ry偶 do sushi powinien by膰 gotowany do momentu a偶 ca艂kowicie woda zostanie przez niego wch艂oni臋ta. P贸藕niej nale偶y odstawi膰 garnek i zostawi膰 go na kolejne pi臋tna艣cie minut.
Nast臋pnym wa偶nym krokiem do tego, jak zrobi膰 sushi w domu jest przygotowanie odpowiedniej zaprawy. Warto j膮 przyrz膮dzi膰 z trzech 艂y偶ek octu ry偶owego, po艂owy 艂y偶eczki soli oraz dw贸ch 艂y偶ek cukru. Przygotowan膮 mieszank臋 nale偶y wla膰 do ostudzonej masy ry偶owej oraz dok艂adnie wymiesza膰. Garnek trzeba przykry膰 mokr膮 艣cierk膮 oraz ostawi膰 na pi臋tna艣cie minut, Aby wykona膰 domowe sushi, trzeba przygotowa膰 r贸wnie偶 dodatki.
Na macie bambusowej powinny zosta膰 roz艂o偶one li艣cie nori. Nast臋pnie na li艣cie nori nale偶y po艂o偶y膰 ostudzony wcze艣niej ry偶, a na nim u艂o偶y膰 przygotowane dodatki. Kiedy wszystko jest przygotowane delikatnie trzeba zwija膰 sk艂adniki przy pomocy maty oraz lekko j膮 dociska膰. Pozosta艂y pasek alg nale偶y zwil偶y膰 wod膮 oraz zlepi膰 go z reszt膮 rolki. Gotowe domowe sushi powinno by膰 podawane z past膮 wasabi, sosem sojowym, a tak偶e imbirem.
Przepis dotycz膮cy tego, jak zrobi膰 sushi futomaki jest bardzo popularny w Japoni oraz w Korei. Ka偶da osoba przynajmniej raz w 偶yciu powinna spr贸bowa膰 ten przysmak. Futomaki to cienkie kr膮偶ki, kt贸re mo偶na je艣膰 z r贸偶nymi dodatkami.
Do wykonania dania, jakim jest sushi futomaki nale偶y przygotowa膰 cztery p艂aty nori, dwie艣cie pi臋膰dziesi膮t gram贸w ry偶u do sushi, ocet ry偶owy, cukier, s贸l, sos sojowy, jeden og贸rek, p贸艂 papryki czerwonej, p贸艂 awokado, kilka paluszk贸w krabowych, siedemdziesi膮t pi臋膰 gram贸w w臋dzonego 艂ososia, szczypiorek, serek 艣mietankowy, wasabi, imbir marynowany, a tak偶e mata bambusowa.
Aby wykona膰 sushi futomaki, na pocz膮tek nale偶y wsypa膰 ry偶 do garnka oraz zala膰 go wod膮 trzy centymetry powy偶ej ry偶u. Nale偶y go doprowadzi膰 do wrze艣nia a p贸藕niej w mniejszej temperaturze gotowa膰 pod przykryciem przez oko艂o dziesi臋膰 minut. Kiedy okre艣lony czas minie trzeba odstawi膰 na bok ugotowany ry偶 pod przykryciem na kolejne dziesi臋膰 minut.
Kolejnym krokiem jest dodanie do trzech 艂y偶ek octu ry偶owego p贸艂torej 艂y偶ki cukru, p贸艂 艂y偶eczki sosu sojowego oraz szczypty soli. Wszystko nale偶y ze sob膮 wymiesza膰 oraz doda膰 do ry偶u. Nast臋pnie ry偶 nale偶y prze艂o偶y膰 na sitko oraz ostudzi膰.
W kolejnym etapie wykonywania sushi futomaki jest obranie awokado, og贸rka, papryki oraz pokrojenie ich w cienkie s艂upki. W przypadku gdy 艂oso艣 jest w plastrach r贸wnie偶 nale偶y go pokroi膰 na cienkie paski. Nori trzeba po艂o偶y膰 na macie bambusowej oraz na艂o偶y膰 r贸wnomiernie ry偶. Na d艂u偶szym brzegu powinny zosta膰 roz艂o偶one sk艂adniki.
Nast臋pnie za pomoc膮 maty bambusowej nale偶y zawin膮膰 oraz docisn膮膰 wykonan膮 roladk臋. Kolejnym krokiem jest przeci臋cie jej na p贸艂 oraz pokrojenie na pi臋膰 mniejszych kawa艂k贸w. Z jednej roladki mo偶na otrzyma膰 dziesi臋膰 kawa艂k贸w.
Gotowe sushi futomaki powinny zosta膰 podawane z sosem sojowym oraz wasabi. Powinno si臋 je spo偶ywa膰 za pomoc膮 pa艂eczek.
Paluszki krabowe, a dok艂adnie surimi to zmielone mi臋so bia艂ych ryb. Sk艂adaj膮 si臋 one r贸wnie偶 z cukru, skrobi oraz aromatu z kraba. Jak zrobi膰 sushi z paluszkami krabowymi? Do wykonania tej potrawy potrzebne b臋d膮 p贸艂 szklanki ry偶u do sushi, p贸艂 p艂ata nori, serek kremowy, paluszki krabowe, a tak偶e awokado.
Aby wykona膰 sushi z paluszkami krabowymi na pocz膮tek, nale偶y ugotowa膰 ry偶 oraz doda膰 do niego odpowiednie przyprawy. Nast臋pnie na bambusowej macie, kt贸ra jest zawini臋ta w foli臋 spo偶ywcz膮, trzeba po艂o偶y膰 nori na b艂yszcz膮c膮 jej stron臋.
Na stron臋 matow膮 trzeba u艂o偶y膰 po ca艂o艣ci ugotowany ry偶. Nori nale偶y odwr贸ci膰 w taki spos贸b, 偶eby ry偶 znalaz艂 si臋 bezpo艣rednio na bambusowej macie. Na 艣rodku nori nale偶y posmarowa膰 po d艂ugo艣ci pasek wasabi, a tak偶e serek kremowy i u艂o偶y膰 po kolei kilka pask贸w marchewki, awokado oraz paluszki krabowe. Roladka powinna by膰 zawijana od 艣rodka za pomoc膮 bambusowej maty.
Odwr贸cone sushi r贸偶ni si臋 od tradycyjnego tym, 偶e ry偶 znajduje si臋 na zewn膮trz rulonu. Ca艂y proces przygotowania nie r贸偶ni si臋 jednak zbyt wiele od tego najbardziej popularnego. Osoby, kt贸re nie wiedza jak zrobi膰 odwr贸cone sushi nie powinny si臋 przejmowa膰, poniewa偶 jest to bardzo 艂atwe.
Do przygotowania odwr贸conego sushi trzeba przygotowa膰 cztery p艂aty wodorost贸w nori, trzy szklanki ry偶u do sushi, p贸艂 szklanki sezamu bia艂ego, jeden omlet jajeczny, jedna czwarta zielonego og贸rka, dwie sztuki paluszk贸w krabowych, p贸艂 marchewki, sto gram w臋dzonego 艂ososia, sos sojowy, wasabi oraz imbir.
Na pocz膮tku nale偶y ugotowa膰 ry偶. Wszystkie sk艂adniki trzeba poci膮膰 w paski. Je艣li chodzi o marchewk臋 to po poci臋ciu trzeba j膮 ugotowa膰. Na macie powinna zosta膰 po艂o偶ona folia, a na niej kawa艂ek nori. Na nori nale偶y rozprowadzi膰 ry偶 po ca艂ej powierzchni. Osoba wykonuj膮ca danie powinna pod艂o偶y膰 r臋k臋 pod nori z ry偶em oraz delikatnie obr贸ci膰 na drug膮 stron臋.
Na nori trzeba po艂o偶y膰 wype艂nienie. Z rulonu powinna zosta膰 zdj臋ta folia, a on zosta膰 poci臋ty na osiem lub dwana艣cie cz臋艣ci. Ka偶dy kawa艂ek nale偶y zamoczy膰 dooko艂a w pra偶onym sezamie. Gotowe odwr贸cone sushi nale偶y podawa膰 z wasabi, sosem sojowym oraz z imbirem.
Wy艣wietlenia: 406