Kategoria: informacja gastronomia
O potrawie. Co to jest styl syczuański? Autentyczny przepis na kurczaka po syczuańsku. Wartości odżywcze.
Kurczak syczuański to niezwykle popularne, pięknie przyprawione danie z kurczaka, smażone w mieszance, zwykle podawane na sucho. Charakteryzuje się wykorzystaniem ziaren pieprzu syczuańskiego i dużej ilości suszonych czerwonych papryczek chilli. Pochodzi z Chongqing w południowo-zachodnich Chinach.
Danie z kurczaka syczuańskiego smakuje słodko i pikantnie. Połączenie pieprzu, czosnku i sosu sojowego tworzy pikantny smak z odrobiną słodyczy z cukru. Jest zwykle gotowany z mieszanką słodkiego sosu sojowego, pikantnych ziaren pieprzu i odrobiną mielonego imbiru i czosnku, co daje nieco drętwienie w ustach.
Kuchnia syczuańska jest typowo bardzo ostrym rodzajem chińskiego jedzenia i znana jest również z tego, że jest bardzo aromatyczna. Wiele dań kuchni syczuańskiej zawiera dużo czosnku i papryczek chilli. Syczuan jest znany ze złej pogody, dużej wilgotności i wielu deszczowych dni, dlatego w tak wielu potrawach używa się czerwonej papryki.
Kurczak syczuański to danie, które każdy może z łatwością zrobić. Potrzeba około 15 minut, aby przygotować i ugotować potrawę.
Porcje: 6
Kalorie: 276 kcal
Czas gotowania: 15 minut
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina Shaoxing - ryżowe
Czym zastąpić chińskie wino do gotowania?
Oryginalnego chińskie wino ryżowe jest w Polsce trudno dostępne, ale można je zastąpić przez wytrawne sherry dostępne w sklepach z winem – znakomity zamiennik lub przez wytrawne białe wino.
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka pasty z fasoli chili
1 łyżeczka chińskiej 5 przypraw
¾ łyżeczki soli
¾ łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu
1 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry
4 średnie szalotki - cebula szalotka łączy w sobie smak i zapach czosnku oraz cebuli.
3 ząbki czosnku
1 szt świeżego imbiru
1 łyżka ziaren pieprzu syczuańskiego
1 łyżka białego sezamu
3 łyżki oleju roślinnego podzielone
15-20 małych suszonych czerwonych chilli
1 łyżeczka cukru pudru
Łączymy sos sojowy, wino Shaoxing, chińskie pięć przypraw, mąkę kukurydzianą, sól i biały pieprz. Kroimy kurczaka na kawałki i dodajemy do masy.
Siekamy szalotkę, czosnek i imbir. Miażdżymy ziarna pieprzu na patelni, a następnie mieszamy je z sezamem.
Smażymy chili na dużym ogniu i dodajemy olej. Gdy ściemnieje, usuwamy go. Smażymy kurczaka na złoty kolor na zewnątrz. Następnie kruszymy chili i dalej smażymy mięso wraz z chili.
Przekładamy mięso na jedną stronę patelni i dodajemy olej. Dodajemy pieprz, nasiona sezamu, czosnek i imbir przygotowane w kroku 2 i mieszamy, aby pokryć olej.
Potem mieszamy swoje aromaty z mięsem.
Smażymy ziarna pieprzu, sezam i aromaty.
Dodajemy cebulę i cukier, a następnie smażymy przez około minutę, aż wszystko w naczyniu z kurczaka syczuańskiego się połączy.
Mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Kalorie: 276 kcal
Węglowodany: 17 g
Białko: 28 g
Tłuszcz: 11 g
Tłuszcze nasycone: 2 g
Cholesterol: 73 mg
Sód: 770 mg
Potas: 868 mg
Cukier: 8 g
Witamina A
Witamina C: 166 mg
Wapń: 59 mg
Żelazo: 3 mg
Wyświetlenia: 919