Kategoria: informacja gastronomia
Ciasto filo, co to takiego? Ciasto filo, a ciasto francuskie. Gdzie mo偶na kupi膰 cisto filo?
Czym jest ciasto Filo?
Ciasto filo, to bardzo cienkie, niedro偶d偶owe ciasto warstwowe wykorzystywane w kuchni Europy 艢rodkowo-Wschodniej i ba艂ka艅skiej. Wywodzi si臋 z kuchni Turk贸w osma艅skich, cho膰 bardzo cz臋sto jest kojarzone g艂贸wnie z kuchni膮 greck膮.
Stanowi podstaw臋 wielu potraw takich jak baklawa czy burek.
Ciasto filo czy ciasto francuskie?
Czasami ciasto filo mylone jest z ciastem francuskim ze wzgl臋du na podobie艅stwa zar贸wno w smaku, jak i w wygl膮dzie. Je艣li nie mo偶na go znale藕膰 na p贸艂kach sklepowych, a przygotowanie w艂asnor臋czne odpada, mo偶na z powodzeniem wykorzysta膰 ciasto francuskie jako zamiennik ciasta filo.
Gdzie mo偶na kupi膰 ciasto filo?
Ciasto filo mo偶na kupi膰 w hipermarketach takich jak Tesco, Kaufland czy Auchan. Okazjonalnie pojawia si臋 tak偶e w popularnych sieci贸wkach Biedronce i Lidlu.
Wy艣wietlenia: 777