Kategoria: informacja gastronomia
Zalety żółtek. Wartości odżywcze. Zawartość witamin i minerałów. Skład. Propozycje dań.
Żółtko z jajka ma wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych.
Warto też spożywać jaja ekologiczne. Czyli od kur karmionych wyłącznie żywnością organiczną, z wolnego wybiegu. W takich żółtkach zawartość składników odżywczych jest większa.
Żółtka jaj mają wysoką zawartość białka i zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych. Zawarte w nim tłuszcze wykazują szczególnie wysoką wartość biologiczną, ponieważ mają dobre proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych w proporcji 2:1 oraz zawierają dużo cennych fosfolipidów. Do szczególnie wartościowych składników żółtka jaja zalicza się specyficzne kwasy tłuszczowe, lecytynę i cholinę, ksantofile, witaminy, foswitynę oraz immunoglobuliny.
Witamina A
Witamina B1 (Tiamina)
Witamina B2 (Ryboflawina)
Witamina B3 (Niacyna)
Witamina B6
Witamina B9 (Kw. foliowy)
Witamina E
Witamina K
Potas
Fosfor
Magnez
Wapń
Sód
Żelazo
Cynk
3.59 g węglowodany
26.54 g tłuszcze
15.86 g białko
0 g błonnik
52.31 g woda
5% węglowodany
20% białko
75% tłuszcz
Należy jednak zwrócić uwagę na sposób przygotowywania żółtek przed spożyciem. Badania wykazują, że gotowanie na twardo i smażenie zmniejsza ich właściwości nawet o 50%. Z tego wynika, że największą korzyść zdrowotną przynosi spożywanie żółtek nieprzetworzonych, czyli na surowo.
Doskonale smakowo komponują się jako dodatek do sałatek zarówno na śniadanie jak i na obiad.
W formie deseru ucieramy je z cukrem, czyli robimy popularny kogel-mogel.
Kogel — mogel od razu po ubiciu wyłożyć na owocach. Foremki z owocami i koglem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i zapiekamy 12-15 minut.
Upieczony deser wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Jajecznica.
Makarony.
Domowy majonez.
Sos holenderski.
Omlety.
Naleśniki,
Drożdżowe paszteciki.
Kapuśniaczki.
Babka na żółtkach. Zamiast cukru waniliowego można dodać do ciasta skórkę otartą z cytryny, pomarańczy lub ulubiony aromat. Jest ona lekka i delikatna.
Natomiast pieczywem, które zużyje aż 4 żółtka, jest puszysta i smakowita chałka.
Powyższe propozycje z pewnością zainspirują każdego do tego, by skutecznie wykorzystać ten cenny składnik, jakim jest żółtko.
Wyświetlenia: 604