informacja.info.pl

Informacja bankowa

Informacja operatorzy

Informacja producenci

Informacja urzędy

Informacja usługi

Transport informacja

Informacja medyczna

Informacja handlowa

Informacja media

Informacja gastronomia

Informacja turystyczna

Pozostałe
Żółtko z jajka - propozycje kulinarne

Żółtko z jajka - propozycje kulinarne


Kategoria: informacja gastronomia

Zalety żółtek. Wartości odżywcze. Zawartość witamin i minerałów. Skład. Propozycje dań.

Zalety żółtka jaj

Żółtko z jajka ma  wiele wartości odżywczych i właściwości leczniczych.

Warto też spożywać jaja ekologiczne. Czyli od kur karmionych  wyłącznie żywnością organiczną, z wolnego wybiegu. W takich żółtkach  zawartość składników odżywczych jest większa.

 

Żółtko – wartości odżywcze

Żółtka jaj mają wysoką zawartość białka i zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych. Zawarte w nim tłuszcze wykazują szczególnie wysoką wartość biologiczną, ponieważ mają dobre proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do nasyconych w proporcji 2:1 oraz zawierają dużo cennych fosfolipidów. Do szczególnie wartościowych składników żółtka jaja zalicza się specyficzne kwasy tłuszczowe, lecytynę i cholinę, ksantofile, witaminy, foswitynę oraz immunoglobuliny.

 

Żółtko — witaminy

Witamina A

Witamina B1 (Tiamina)

Witamina B2 (Ryboflawina)

Witamina B3 (Niacyna)

Witamina B6

Witamina B9 (Kw. foliowy)

Witamina E

Witamina K

 

Żółtko — minerały

Potas

Fosfor

Magnez

Wapń

Sód

Żelazo

Cynk

 

Skład żółtka (w 100g)

3.59 g węglowodany

26.54 g tłuszcze

15.86 g białko

0 g błonnik

52.31 g woda

 

Skład energetyczny

5% węglowodany

20% białko

75% tłuszcz

 

Jedzenie żółtek na surowo

Należy jednak zwrócić uwagę na sposób przygotowywania żółtek przed spożyciem.  Badania wykazują, że gotowanie na twardo i smażenie zmniejsza ich właściwości nawet o 50%. Z tego wynika, że największą korzyść zdrowotną przynosi spożywanie żółtek nieprzetworzonych, czyli na surowo.

Doskonale smakowo komponują się jako dodatek do sałatek zarówno na śniadanie jak i na obiad.

W formie deseru ucieramy je z cukrem, czyli robimy popularny kogel-mogel.

 

Żółtka przetworzone

 

Co można zrobić z kogla — mogla?

Kogel — mogel od razu po ubiciu wyłożyć na owocach. Foremki z owocami i koglem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i zapiekamy 12-15 minut.

Upieczony deser wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

 

Inne propozycje

Jajecznica.

Makarony.

Domowy majonez.

Sos holenderski.

Omlety.

 Naleśniki,

Drożdżowe paszteciki.

Kapuśniaczki.

 

Jakie ciasto można zrobić z samych żółtek?

Babka

Babka na żółtkach. Zamiast cukru waniliowego można dodać do ciasta skórkę otartą z cytryny, pomarańczy lub ulubiony aromat. Jest ona lekka i delikatna.

Chałka

Natomiast pieczywem, które zużyje aż 4 żółtka, jest puszysta i smakowita chałka.

 

Powyższe propozycje  z pewnością zainspirują każdego do tego, by skutecznie wykorzystać ten cenny składnik, jakim jest żółtko.

 

 

 


Wyświetlenia: 134

    Top informacja gastronomia

  1. Kurczak po seczuańsku co to
  2. Jak zrobić chleb bananowy
  3. Co zrobić z żółtek jajek po bezie
  4. Jak zrobić naleśniki?
  5. Ciasto filo gdzie kupić
  6. Jak jeść pałeczkami?
  7. Jak zrobić lukier?
  8. Jak ugotować bób?
  9. Jak zrobić majonez?
  10. Jak zrobić sushi?
  11. Jak zrobić sos czosnkowy?
  12. Omlet przepis
  13. Jak zrobić kruszonkę?



informacja.info.pl


Regulamin
Polityka prywatności
Kontakt

263
Danych w bazie


59613
Poinformowanych użytkowników


89080
Wyświetleń strony

2022 Copyright © informacja.info.pl