Kategoria: informacja gastronomia
Jak zrobi膰 lukier do pierniczk贸w? Czy da si臋 zrobi膰 lukier bez zwyk艂ego cukru? Lukier kr贸lewski, lukier cytrynowy. Lukier na ciasteczka
Lukier uwielbiaj膮 prawie wszystkie osoby. Mo偶na nim 艣wietnie ozdobi膰 ka偶de ciasto, p膮czki oraz pierniczki. Zazwyczaj lukier kojarzy si臋 z tym, 偶e jest bia艂y. Nie koniecznie jednak musi on taki by膰. Do niego mo偶na doda膰 kolorowe barwniki, co sprawi, 偶e ciasteczka b臋d膮 wygl膮da膰 jeszcze pi臋kniej. Barwniki spo偶ywcze bez problemu interesanci mog膮 zakupi膰 w sklepach. Warto wiedzie膰, 偶e lukier mo偶na zabarwi膰 tak偶e domowymi sposobami. Je艣li zainteresowane osoby chc膮 uzyska膰 czerwony lukier, musz膮 doda膰 sok 偶urawinowy, porzeczkowy lub malinowy. W celu uzyskania zielonego lukru powinno si臋 doda膰 sok ze szpinaku, a pomara艅czowy, sok z marchwi. Jak zrobi膰 lukier do piernik贸w? Pierwszym krokiem jest wyci艣ni臋cie cytryny tak, aby otrzyma膰 z niej 3 艂y偶ki soku. Nast臋pnie nale偶y doda膰 pozosta艂e sk艂adniki, kt贸rymi s膮 3 艂y偶ki wody oraz 30 dag cukru pudru i miesza膰 tak d艂ugo, a偶 powstanie jednorodna masa. Do niej mo偶na doda膰 aromatyczny olejek. Najlepiej sprawdzi si臋 waniliowy lub pomara艅czowy. Ponownie wszystko nale偶y wymiesza膰 oraz doda膰 kilka kropel rumu lub miod贸wki. Je艣li lukier wyszed艂 zbyt rzadki, mo偶na doda膰 wi臋ksz膮 ilo艣膰 cukru pudru.
Lukier kr贸lewski to lukier z bia艂ka, cukru pudru oraz odrobiny soku z cytryny. Lukier kr贸lewski jest g艂贸wnie wykorzystywany do ozdoby ciasteczek oraz tort贸w. Jest on 艣nie偶no bia艂y. Nie zasycha na ciasteczkach, co sprawia, 偶e si臋 nie klej膮. Proporcja bia艂ka do cukru powinna wynosi膰 1:5. Mo偶e si臋 ona r贸偶ni膰 w zale偶no艣ci od przeznaczenia lukru. Warto wiedzie膰, 偶e do malowania kontur, jest on potrzebny troch臋 g臋stszy. Nale偶y pami臋ta膰, 偶e cukier puder powinien zosta膰 przesiany. Pozwoli to uzyska膰 g艂adki lukier bez 偶adnych grudek. Lukier kr贸lewski 艂atwo mo偶na zabarwi膰 na inny kolor barwnikiem spo偶ywczym. Lukier mo偶na przechowywa膰, przykryty foli膮 spo偶ywcz膮 do paru dni w lod贸wce. Jak zrobi膰 lukier kr贸lewski? Potrzebne sk艂adniki to 30 gram贸w bia艂ka, 150 gram贸w cukru pudru, 6 kropli soku z cytryny. Cukier puder nale偶y przesia膰. Kolejnym krokiem jest wlanie do miski bia艂ka. Do bia艂ka nale偶y doda膰 sok z cytryny oraz cukier puder. R臋cznym mikserem miksowa膰 trzeba oko艂o dziesi臋ciu minut na niskich obrotach. Gotowy lukier nale偶y prze艂o偶y膰 do jednorazowego r臋kawa cukierniczego, r臋kawa zrobionego z papieru do pieczenia lub woreczka do mro偶enia. Nale偶y zrobi膰 w nim ma艂膮 dziurk臋, aby m贸c dekorowa膰 ciastka.
Wszystkie zainteresowane osoby, kt贸re zastanawiaj膮 si臋 jak zrobi膰 lukier bez zwyk艂ego cukru, powinny wiedzie膰, 偶e jest to bardzo 艂atwe do wykonania. W tym celu nale偶y do garnka doda膰 cukier, wod臋, a tak偶e ocet. Wszystko nale偶y zagotowa膰 do czasu, a偶 masa b臋dzie gotowa. Po tym czasie mas臋 nale偶y przela膰 do wi臋kszego naczynia nape艂nionego wod膮. Powinno by膰 jej tyle, aby si臋ga艂a po艂owy wysoko艣ci garnka z ugotowanym lukrem. Interesanci lukier powinni ubija膰 na wysokich obrotach do momentu, w kt贸rym zg臋stnieje. Powinien on nabra膰 jasn膮 barw臋.
Aby zrobi膰 lukier cytrynowy, nale偶y przygotowa膰 niepe艂n膮 szklank臋 cukru pudru oraz jedn膮 lub dwie 艂y偶ki soku z cytryny. W tym celu nale偶y zmiesza膰 cukier puder z sokiem z cytryny. Otrzymany lukier cytrynowy nie jest intensywnie bia艂y. B臋dzie posiada艂 on lekko przezroczyst膮 barw臋. Jest on przepyszny.
Wy艣wietlenia: 480